På syttitallet fikk Vesten seg en durabelig trøkk, fra en åndsgigant i det daværende Sovjetunionen.

Gjennom sitt storverk, ”Gulag­arkipelet”, som handlet om Stalin­tidens fryktelige fangeleirer, undertrykkelse og også drap på 30 millioner mennesker, hadde nobelprisvinneren i litteratur, Alexander Solsjenitsyn, blitt kjent i Vesten.

Huset etter bombingen

Det er halvannen million internt fordrevne mennesker i Ukraina, altså flyktninger i eget land. De opplever en knallhard hverdag, ofte trangbodd og med for lite mat. Her er historien til én slik familie. Vi gir støtte til mat og klær for noen slike familier.
Peter Tarasenko er gift og har familie med fem barn – tre sønner og to døtre. En av sønnene er funksjonshemmet, lider av cerebral parese.

Valentina

Det kan bli mange tall, tall på sendinger og tall på hvor mye penger vi gir bort til ulike prosjekter. Men bak tallene skjuler det seg hjelp til enkeltmennesker. Alt dreier seg jo om det.
Særlig er Ukraina hardt rammet, der krigen i øst tar store ressurser, og som dessuten skaper over en million interne flyktninger.
Det blir et spørsmål om å overleve fra dag til dag.

Bjørnar Moen åpner butikken på Stange

Ny butikk i Stange er nå en realitet i 800 kvadratmeter lokaler rett opp for Stange stasjon, og som vi leier av gårdeier Børre Johnstad. Stort oppmøte av rundt 80 forventningsfulle kunder første dagen, 15. november, da ordfører Nils A. Røhne klippet snoren.

barn i Riga

I starten av september reiste en flokk på 16 medarbeidere fra Ny Start i Øst og Ting og Tøy-butikkene til Latvia og Litauen, for å få innblikk i prosjektene som de er med og støtter gjennom sitt frivillige engasjement. De driver sitt arbeid i sentrum av Riga, og hjelper prostituerte med litt mat, hvile og samtale, og mulighet for arbeidstrening.

Tradisjonen tro stilte også i år medarbeiderne ved Ting og Tøy i Moelv med egen salgsstand under Innlandsmarkedet.
Varer ble byttet mot penger til de gode formål som Ny Start i Øst og Ting og Tøy støtter.

Michael - fri fra rus

"Jeg har fått et nytt liv, med familie, hus og jobb." Dette og lignende utsagn møter vi stadig vekk fra tidligere harde rusmisbrukere i Øst-Europa. Der samarbeider og støtter vi ulike rehabiliteringssentra som drives av menigheter eller i samarbeid med disse. Ny Start i Øst gir hvert år betydelig støtte, enten økonomisk eller via betydelige mengder hjelpesendinger, til slike sentra i Russland, Litauen, Estland og Makedonia.

Utbombet hus

Andrei Ushkarev (41) leder til daglig et team i Moskva knyttet til Ungdom i Oppdrag som hjelper ofre for menneskehandelen. «Human Trafficking» som det benevnes,er en stor mafia-styrt virksomhet med store pengeinteresser og svært brutale metoder.

Opplegg for bevegelseshemmede

De siste årene har vi fra Ny Start i Øst støttet et nybrottsarbeid for bevegelseshemmede, utviklet av våre partnere i Latvia, kalt «Wings for Wheels». Dette har vært så vellykket at vi har tatt initiativ til å introdusere det i Armenia også, hvor det er blitt tatt godt imot og tilpasset situasjonen der.

Kamp mot trafficking

Flere unge kvinner som vil ut av prostitusjon, har de siste månedene kommet til senteret som drives av stiftelsen «Freedom61», (Frihet61) i Valdemarpils i Latvia. Dette senteret har Ny Start i Øst bevilget betydelige pengesummer til de siste tre årene, totalt nærmere en halv million kroner.

Flyktningebarn

Ny Start i Øst har i økende grad brukt av sine midler til å hjelpe flyktninger i Midtøsten. Dette gjelder i Jordan, i Irak og i Tyrkia. Hovedsatsingen er fortsatt Øst-Europa slik det har vært i 25 år, men behovene og lidelsene i Midtøsten er enorme, og ikke minst blant kristne som flere steder utsettes for et regulært folkemord, noe som underkommuniseres eller forties i Vesten.

Barna har fått noe mat

Dette året har Ny Start i Øst gitt betydelige summer til innkjøp av mat og andre nødven­dige varer. Det gjelder for eksempel Armenia og til flyktninger i Midtøsten, men i første rekke til Ukraina. Landet er i krig og i krigssonene i Øst-Ukraina, er det stor nød.

Kuljigit med ny rullestol

Ny Start i Øst har i senere år støttet et fosterhjemsprosjekt i Kirgisistan. Kristin Seljebakken fra misjonsorganisasjonen Ungdom i Oppdrag reiste dit midt på 90-tallet med et kall til å bidra, og har gjennom stor uegennyttig innsats vunnet tillit og respekt.

Korpus Gjøvik

Med noe støtte fra Ny Start i Øst har utviklingshemmede i Korpus i Gjøvik vært på kulturutveksling til Litauen. Vi var nærmere 40 personer som reiste avsted på en 5-dagers kulturutveksling til Klaipeda i Litauen – en tur fullspekket med kunst, sang, musikk, dans, matopplevelser og shopping.

Stand på Innlandsmarkedet
Noen av våre butikkmedarbeidere finner nye arenaer for å få inn ekstra penger, altså inntekter utover det som kommer inn utenom de ordinære handledagene.

Stand på Innlandsmarkedet

Det ble et regntungt Innlandsmarked 2016 i Moelv, men det var en suksess, trass dårlig vær. Ting og Tøys Moelvsbutikk var med på Innlandsmarkedet for trettende gang på rad, 26. og 27. august 2016.

Erica Damcott

Erica Damcott er opprinnelig fra Colorado i USA. På spørsmål om hvordan hun har endt opp i Latvia viser det seg at hun har en personlig tilknytning til landet og vil gjerne fortelle oss litt om hva motivasjonen bunner i.

Ashdod i Israel

Ny Start i Øst har gjennom flere organisasjoner et økende engasjement i Midtøsten, særlig i Jordan og Israel.
Vi støtter hjelpearbeid blant syriske flyktninger i Jordan og gir også penger hjelpearbeid blant sterkt forfulgte kristne i Irak.

Hjelper barna

I flere år har vi støttet ungdoms- og menighetsarbeid blant fattige yezider i Armenia og Georgia, en del av det kurdiske folket som har levd i århundrer på tvers av grensene mellom Kaukasus, Tyrkia, Iran, Irak og Syria – titalls millioner av dem.

Flyktninger i Jordan

Jordan: Islamistene herjer - i et stadig større og mer barbarisk omfang. Ny Start i Øst gir i år nærmere 200 000 kroner til hjelpearbeid for flyktinger i Midtøsten. Våre samarbeidspartnere hjelper mennesker på flukt fra islamistenes terror i Syria og Irak.

Pavel leder lovsang

42 år gamle Pavel Tanasidi hadde selv en bakgrunn som rusmisbruker, i byen Krasnojarsk i Sibir. Møtte Kristus som han sier, ble frelst, og hadde ikke lenger behov for å bruke stoff. Han og familien flyttet til Pskov – byen med to hundre tusen innbyggere. Dannet menigheten ”Livets ord” der han er pastor. Han ville hjelpe rusmisbrukere.

Mindaugas Palionis og kona Daiva

Det finnes mennesker som får tid til alt. Ikke fordi de har mer tid enn andre, men fordi de benytter døgnet, den tiden de har til rådighet, og de bruker den effektivt. Samtidig gruer de seg ikke for å ta fatt. 

En av disse er Mindaugas Palionis, vår samarbeidspartner i det nordlige Litauen der han driver rehabiliteringssenter for rusmisbrukere, han hjelper gamle og hjemløse, er pastor for en menighet, driver forebyggende arbeid – og mye mer.

Ordføreren i Klaipeda, Litauen

Den private kristne skolen i Klaipeda åpnet i nyrenoverte lokaler med en høytidelig seremoni i oktober. Skolen har holdt på i over 20 år, og etter hvert fått anerkjennelse og respekt i vide kretser. Ikke minst takket være rektor Djuljeta Geciene som er en hardtarbeidende og visjonær leder med høye mål.

Flyktninger i eget land

Ny Start i Øst har i år sendt seks trailere med hjelpesendinger til Ukraina, totalt nærmere hundre tonn. Behovene for hjelp har vokst siden Russland startet sin aggressive politikk med annektering av halvøya Krim og destabilisering av den østlige, russiskspråklige del av landet.

Kiril

Han hadde brukt harde narkotiske stoffer i flere år, ble også syk. Pådro seg blant hepatitt C, en uhelbredelig leversykdom, ifølge all medisinsk erfaring. Men Kirill Mohovikov ble frisk. - Et mirakel, dette skal ikke være mulig, sa legene på sykehuset.

De hjelper rusmisbrukere
Et drivhus med frodige planter og livsbejaende mennesker kan stå som symbol på arbeidet som Ny Start i Øst støtter i rehabiliteringssentre for rusmisbrukere. Tidligere narkomane - her representert ved lederne Kirill Mohovikov og Jarl Shapavalov - hjelper rusmisbrukere til å komme seg ut av destruktive livsmønster.

Fader Georgi og Ola Østtveit

81 år gamle fader Georgi  i den russisk ortodokse kirke er en uredd og utrettelig forkjemper for de svake. Han var heller ikke redd for å tale KGB midt imot under den kalde krigen. Etter 70 år med kommunistisk styre var kirken i Russland bokstavelig talt i ruiner. 

Syriske barn som flyktninger i Jordan

Osama bin Laden er død, men Al-Qaida fungerer svært godt, blant annet i Syria.

Nå har ekstreme grupper av sunnimuslimer også begynt å ta del i krigføringen mot sjiamuslimen Assad, som har støtte fra Irans presteskap. Optimismen rundt den såkalte ”Arabiske våren” har falmet, og verden ser de mange religiøse og sosiale konfliktene som skjuler seg blant de mange grupperingene i den arabiske og muslimske verden.

Lady Cox og Ola S. Østtveit

Ny Start i Øst støtter arbeid for funksjonshemmede. Les om den 75-årige baronessen, Caroline Cox, adlet av nå avdøde Margaret Thatcher, for innsatsen for svake og vergeløse i verden. Ny Start i Øst støtter hennes arbeid for funksjonshemmede i Armenia, og hennes kamp for ofre etter krigen mot Aserbajdsjan da Sovjetunionen gikk i oppløsning. «Lady Cox-klinikken» med lederen Vardan Tadevosian har representert et foregangsarbeid overfor handikappede i det tidligere Sovjet.

Slåtten og Pastoren

Valga, Estland

- Jeg deler ut til folk i Valga av det dere sender fordi jeg er kalt til å hjelpe. Jeg forventer ikke dermed at de skal komme til menigheten og bli kristne, men jeg vil ha forandring i byen min.
Det sier pastor Margus Malleus, som er Ny Start i Øst sin samarbeidspartner i byen Valga i det sørlige Estland.

Etiopia

Etiopia

Den kristne kirke er på sterk fremmarsj over store deler av verden. Store menigheter vokser frem i Asia, Afrika og Sør-Amerika. Om vi ser globalt på det, vokser antallet kristne raskere enn verdens befolkning Dette er et faktum selv om bildet er noe annet i Europa. Det er også et faktum at rundt hundre millioner kristne i en rekke land forfølges for sin kristne tros skyld, mange drepes, noe vi skal se på neste side.

Eivind Frøen og Håvald Slåtten

Nord-Koreas regime er at av verdens verste, et skrekkregime med nazilignende konsentrasjons-leirer for hundretusener, med stadig hungersnød for millioner og det å gi uttrykk for kristen tro, betyr henrettelse, offentlig. De aller færreste kommer ut fra disse leirene i live.

Når en mann dømmes, blir også barn og foreldre dømt og plassert i leir. Mens folk sulter, lever partitopper, militære og politi godt med sine privilegier. Samtidig brukes enorme ressurser på våpen - også atomvåpen og raketter- og militære styrker.

Kristi og Arvet Ollino

Estland

Med støtte fra Ny Start i Øst, driver den kristne organisasjonen Shalom et krisesenter i byen Pärnu i Estland. Dette ligger i samme bygning som dagsenteret Pärnu Shalomi Abikeskus, et senter for sosialt vanskeligstilte barn.

- Vi kunne ikke gjort dette uten dere, sier Kristi og Arvet Ollino.

Regnbueskolen

- Regnbueskolen, Klaipeda, Litauen

- Vår skole formidler ikke bare kunnskap, men vi ønsker også å endre hjertene, holdningene til elevene ved å forkynne evangeliet, lære dem til å respektere, hjelpe og forstå andre mennesker, sier rektor Dsjulietta Geciene.

Ut av isolasjonen

Funksjonshemmede ut av isolasjonen

Heller vinger enn hjul eller "Wings for Wheels" - er en tjeneste overfor mennesker med fysiske handicap som fysioterapeuten Kaspars Apinis har satt i gang i Latvia. På en kombinert faglig og åndelig basis vil han hjelpe funksjonshemmede å bryte ut av isolasjonen, være aktive og styrke sine evner til å bedre sin livskvalitet.