skrot utenfor porten

Ting og Tøy på Gjøvik har for tiden utfordringer, som vi ber kundene hjelpe oss med. Noen kunder setter fra seg små og store gjenstander utenfor porten til Ting og Tøy. Dette til tross for at det står plakat om at «INGEN VARER UTENFOR KLESCONTAINERNE».

Livets tre

Men hvorfor driver dere med hjelpesendinger til Baltikum? Der har jeg vært, og der var det jo så bra, velkledde mennesker og fine biler.” Slike utsagn kan man høre fra velfødde nordmenn, som kan ta seg sine Spa-turer til noen av de fancy hotellene man kan finne flere steder i Baltikum. Billig og greit for nordmenn med velfylte kontoer.

Dere bringer håp

Etter flere tiår med beinhard og statsterroristisk kommunistisk undertrykkelse og korrupsjon, sovjetimperiets oppløsning og fall fikk flere land i Øst-Europa sin uavhengighet og frihet for drøyt 20 år siden. Men innføring av demokrati, markedsøkonomi, EU-medlemskap og mer respekt for menneskerettigheter, betyr på ingen måte at alle mennesker har fått det bedre materielt og sosialt.

Oppstandelsen

Historiske fakta og Jesu oppstandelse

Påsken er for de fleste av dagens mennesker en vårferie med sol, fjell, sjø. En pause mellom mørk vinter og den etterlengtede sommeren. Men for den kristne kirke i all dens mangfoldighet er dette den den aller viktigste høytid. Det handler om Jesu og hans død, men først og fremst Hans oppstandelse fra de døde første påskedag.

Matutdeling

Støtte utenfor Europa - Syria

Ny Start i Øst har fortsatt hjelpearbeidet i Syria og Jordan gjennom stiftelsen ”Reach the Nations”. 125 000 kroner er i år bevilget – samme beløp som i fjor, til sammen 250 000 – hovedsakelig til innkjøp av mat og annen hjelp inne i Syria, men også til flyktninger i Jordan.

For drøyt ti år siden fikk jeg et oppdrag om å møte en kineser på et hotell i en tysk by. Han var en kristen leder fra undergrunnskirken, nettopp klart å komme ut av Kina der han var sterkt forfulgt og risikerte dødsstraff hvis han ble tatt. Hvorfor? Fordi han hadde forkynt evangeliet om Jesus Kristus, hans liv og gjerning, død og oppstandelse - uten offisiell tillatelse.

Ekstremvær - tørke

Brønnboring - vannpumper. Vi hjelper landsbyer med å skaffe seg vann. Nettopp vann og vannressurser har vært sterkt fokusert denne høsten.
I et miljøperspektiv er bomull en versting, både dyrkingen, men også som råstoff i produksjonen.

Kvinnene ved den tomme graven

For flere år siden fikk jeg et oppdrag om å møte en kineser på et hotell i en tysk by - en kristen leder fra den forbudte kinesiske undergrunnskirken, sterkt forfulgt gjennom mange år. Han hadde nettopp klart å flykte fra Kina der han risikerte dødsstraff for sin gjerning. Hvorfor?

Matbanken

Bærebjelke i vårt hjelpearbeid i Øst-Europa

Frivillighet, fellesskap, miljøinnsats, hjelp til medmennesker. Dette er stikkord for den tverrkirkelige stiftelsen Ny Start i Øst som har drevet hjelpearbeid i Øst-Europa siden 1991. Ny Start i Øst har nærmere 300 frivillige, hovedsakelig pensjonister, men vi samarbeider også med NAV og Kriminalomsorg i frihet, altså at folk avtjener samfunnsstraff hos oss.

Jesu oppstandelse

Han kom til verden og levde sitt liv i en fjern romersk provins for rundt 2000 år siden, fikk merke undertrykkelse og brutalitet fra herskerne allerede som spedbarn – som hjemsøker folkeslagene gjennom historien og ikke minst i dag. Kjent med sykdom, sult, fornedrelse – og brå død.

Bangladesh

Brønnboring og helseprogram

Med penger fra Ny Start i Øst, både i fjor og i år, har vi kunnet støtte et sosialt utviklingsprogram for det såkalte Kohlefolket i Bangladesh.
Fokus legges på utdanning, skaffe drikkevann i form av brønnboring , bygging av latriner og annet helsearbeid.

Dette er et såkalt minoritetsfolk i i Bangladesh, en svært liten folke­gruppe i en nasjon med 160 millioner.

Folket er svært fattig, og her er mye nød, ikke minst er det en utfordring å dekke grunnleggende behov som vannforsyning og hygieniske forbedringer som bygging av toaletter.

Liten gutt

Jesus Kristus taler om å ta imot, få et nytt liv som igjen kan endre holdninger og livsstil. Evangeliet er ikke bare spørsmål om et evig liv. Kampen for et bedre liv og et mer rettferdig samfunn begynner her og nå, på denne siden av graven, og her er evangeliets kraft avgjørende.

Sosial nød, fattigdom, urettferdighet og korrupsjon kan avhjelpes noe ved sosiale reformer og politiske vedtak, men voldelige revolusjoner er aldri svar på sosial nød og urettferdighet. All historie viser at dette skaper ny undertrykkelse og nye klasser som utbytter de fattige.

Men ethvert samfunn utgjøres av enkeltmennesker. Gode etiske holdninger og verdier hos det enkelte menneske avgjør hvor godt et samfunn skal være.

Prostitusjon

Menneskehandelen i Øst-Europa antar enorme proporsjoner, og omfanget øker. Hvert år havner mellom 100 og 200 tusen kvinner fra ulike østeuropeiske land i prostitusjon. Riga, Latvia, er blitt et senter for såkalt trafficking i Øst-Europa. En tjeneste som kaller seg F61, Freedom61, er i gang med å hjelpe kvinner ut av uføret. Ny Start i Øst støtter arbeidet deres og har allerede gitt prosjektet betydelige summer.

Nita Hansson

- Jeg har fått et kall om å hjelpe medmennesker i Ukraina, særlig funksjonshemmede. Gud sendte meg til Ukraina. Organisasjonen deres, Ny Start i Øst, har hjulpet meg i gang. Det sier amerikanske Nita Hansson, leder for stiftelsen «Guds skjulte skatter» i byen Bela Tserkva, en stiftelse som årlig tar imot tre hjelpesendinger fra oss, blant annet utstyr for funksjonshemmede, rullestoler, rullatorer, som vi får fra hjelpemiddelsentralen i Oppland.

Uro i Syria

Daglig viser fjernsynsbilder oss hvor grusomt livet er for syrerne, et land med ufattelige lidelser for sivilbefolkningen. Det siste halvannet år har vært preget av store omveltninger og grusomme lidelser i flere land i Midtøsten.

Kraftige nasjonale motsetninger i Ukraina

Det er veldig mye historie i Ukraina, altfor mye vond historie. Folkesjelen, landets kollektive bevissthet, er mollstemt på grunn av krig, hungersnød, massakre, undertrykkelse og terror, århundrer tilbake. Den brutale maktpolitikeren Josef Stalin tok ingen smålige hensyn og rasket til seg det nåværende Vest-Ukraina i 1940.

Caroline Cox og Ola S. Østtveit

Ny Start i Øst støtter arbeid for funksjonshemmede. Les om den 75-årige baronessen, Caroline Cox, adlet i 1982 av nå avdøde Margaret Thatcher, for innsatsen for svake og vergeløse i verden. Ny Start i Øst støtter hennes arbeid for funksjonshemmede i Armenia, og hennes kamp for ofre etter krigen mot Aserbajdsjan da Sovjetunionen gikk i oppløsning. Den politiske rollen i det britiske Overhuset kom helt uventet, og tross frykt for talerstoler har hun stått modig fram og talt deres sak som ingen stemme har.

Israel og det norske mediehykleriet

Dette skal det norske folk helst ikke vite

Ny Start i Øst støtter arbeidet med å bringe evangeliet om Messias, Jesus Kristus, også til det jødiske folk. I den sammenheng støtter vi også staten Israel og dens rett til å eksistere innenfor trygge og anerkjente grenser, og at Israel har historisk rett til landet. Slik vil vi også være med å forsvare landet, ikke minst mot de usaklige og ensidige angrepene fra vestlige medier, politikere og akademiske miljøer.