Et foregangsarbeid

Ny Start i Øst støtter arbeid for funksjonshemmede. Les om den 75-årige baronessen, Caroline Cox, adlet av nå avdøde Margaret Thatcher, for innsatsen for svake og vergeløse i verden. Ny Start i Øst støtter hennes arbeid for funksjonshemmede i Armenia, og hennes kamp for ofre etter krigen mot Aserbajdsjan da Sovjetunionen gikk i oppløsning. «Lady Cox-klinikken» med lederen Vardan Tadevosian har representert et foregangsarbeid overfor handikappede i det tidligere Sovjet.

Et foregangsarbeid

Krigen på 90-tallet mellom Armenia og Aserbajdsjan om enklaven Nagorno Karabak etterlot seg mange skadde og forkrøplede. I 1998 åpnet senteret som gir fysioterapi, taleterapi, ergoterapi og opplæring på høyt nivå innen maling, keramikk, treskjæring, musikk og idrett.

Fortsatt kan ulike handikap være forbundet med skam selv om kommunisttidens fortrengning og vekkstuing av slike er forbi. Senteret har egen barnehage hvor friske barn er integrert med både fysisk og psykisk funksjonshemmede. Vardan har brutt fordommer ved å engasjere en blind psykolog til å ta seg av rådgivning over telefon.

Det mest løfterike med hele prosjektet er å se ringvirkningene langt utover Armenias grenser ved at senteret er blitt en modell som blir lagt merke til. De lokale myndighetene bidrar nå også i driften, men støtte utenfra vil fortsatt være helt avgjørende. Krigs­trusselen henger stadig over Karabak, så kontakten med omverdenen gjennom samarbeid betyr mye på mange måter.

 

Vardan Tadevosian

Bildet: Vardan Tadevosian,
klinikklederen (nr.2 fra v)
sammen med dagpasienter
som får tilrettelagt opptrening,
her nyter de sola i en pause
på gårdsplassen.

Del innlegget med andre...

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Stiftelsen Ny Start i Øst, Roald Amundsens veg 1 B 2816 - Gjøvik Tlf: 6113 6200