Et lappeteppe av konflikter

Osama bin Laden er død, men Al-Qaida fungerer svært godt, blant annet i Syria.

Nå har ekstreme grupper av sunnimuslimer også begynt å ta del i krigføringen mot sjiamuslimen Assad, som har støtte fra Irans presteskap. Optimismen rundt den såkalte ”Arabiske våren” har falmet, og verden ser de mange religiøse og sosiale konfliktene som skjuler seg blant de mange grupperingene i den arabiske og muslimske verden.

Assad eller Al Qaida?

Syria er et lappeteppe av etniske og religiøse grupper. Nesten alle verdens media har daglig noe om Syria. Informasjonen som kommer ut, er ofte mangelfull og forvirrende. Presidenten er blitt beskyldt for å ha brukt kjemiske våpen mot eget folk, noe han antagelig har gjort, og etter press er han er også villig til å gi fra seg disse våpnene. Noen av verdens regimer vil ha aksjoner mot Assad, men da skal man vite at noen av gruppene som bekjemper ham er knyttet til sunnimuslimske Al Qaida og til andre ekstreme islamistiske grupper som kjemper om makten.

Det nåværende regimet støttes av blant andre Iran og av Hisbollah-geriljaen i Libanon, men mot dem igjen står altså Al Qaida. Land som Saudi Arabia, Jordan og Egypt står mot Assad-regimet, men de frykter på sin side Al Qaida og andre ekstreme grupper, og de liker i hvert fall ikke det iranske regimet og heller ikke den palestinske organisasjonen Hamas som er støttet av Iran. Forvirrende?

      

25 Side 25 Syriske barn web

   Bildet: Syriske barn, flyktninger i Jordan.

 

Kristne drepes

Midt oppe i dette står også millioner av kristne som presses stadig hardere – i flere land. Syria er nå et av de landene verden der kristne blir hardest forfulgt. Angrep på kristne er et mønster, ikke bare i Midtøsten, men også i enkelte afrikanske land, særlig i områder rett sør for Sahara der det muslimske nord støter sammen med det mer gjennomgående kristne sør, i land som Sør-Sudan, Kenya, Nigeria. Særlig er det nordlige Nigeria hardt utsatt, der fanatikerne i gruppen ”Boko Haram” dreper kristne og ønsker å opprette strengt muslimske regimer med sharialover.

Angriper kirker

De angriper kirker og kristne skoler, dreper fullt bevisst uskyldige skolebarn.  Vi så også hva som skjedde i Kenya nylig. Også for denne avskyelige somaliske grupperingen Al Shabash, er kristne, også kvinner og barn, lovlige mål.

 De aller fleste muslimer er fredelige mennesker og tar avstand fra vold, mener at islam vil fred, og de lever etter det. Sider ved islam snakker også om tilgivelse og barmhjertighet. Men det skal også sies at visse sider ved islam inspirerer til krig og terror, noe grunnleggeren av islam og hans etterfølgere praktiserte i fullt monn.

Elsk din neste

Det er all grunn til å frykte en langvarig rekke av konflikter over hele den arabiske verden i de kommende årene, der revolusjonære og religiøse kriger og konflikter avløser hverandre. Og verden står nokså maktesløs. Da er det viktig at vi står fast og forkynner Fredsfyrsten: Jesus Kristus som aldri gav seg hen til vold, men som gav oss budet: Elsk din neste.

Del innlegget med andre...

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Stiftelsen Ny Start i Øst, Roald Amundsens veg 1 B 2816 - Gjøvik Tlf: 6113 6200