Storinnsats for romfolk

Ny Start i Øst har besluttet en storinnsats for romfolket i Skopje Makedonia. De neste to årene vil vi trolig bruke nærmere en million kroner til støtte for en menighet som arbeider blant denne folkegruppen i bydelen Sjutka i Skopje. Tidligere statsminister Jens Stoltenberg utfordret frivillige organisasjoner i Norge om å hjelpe Europas romfolk – vel å merke der de bor, hovedsakelig på Balkan.

Ny Start i Øst/Ting og Tøy – har vært engasjert i tjeneste for romfolket i mange år, gitt betydelig støtte – både i Romania og særlig i Makedonia, også noe i Bulgaria. Innsatsen har vi utført i samarbeid med nettverksmisjon i Oslo som har førstehånds kunnskap om forholdene og vært til stede i Makedonia over 20 år.

Vi har blant annet gitt penger til kjøp og til drift av et bygg og en eiendom i bydelen Sjutka i hovedstaden Skopje. Det dreier seg totalt om langt over en halv million kroner. Eiendommen og bygget eies av menigheten «Filio», brukes til møter i kristen regi, men også til undervisning i fag som engelsk, data, musikk, samfunnsfag og litt håndverk.

Musikkundervisning
Bildet: Musikkundervisning er et av tilbudene ved menighetssentret.

Utvidelse

Neste år vil undervisningen bli utvidet til å omfatte flere barn og unge i en bydel som er bosted for langt over 30 000 mennesker. Vi skal også gi penger til å bygge ut menighetssenteret, som selvsagt har fått navnet «Ny Start», til ære for oss som har gitt så store midler. Det er imidlertid en forutsetning at nødvendig tillatelse blir gitt. Dette er et muslimsk område, og det er ikke bare greit for imamer og korrupte myndigheter at en kristen menighet vokser og utvider. Penger skal brukes til å bygge ut senterets areal, slik at det blir over dobbelt så stort, og vi gir mer penger til drift.

Undervisning og kulturelle aktiviteter er viktig siden mange barn og unge blant romfolket ikke fullfører utdannelse, og noen får knapt utdannelse i det hele tatt. Dermed havner de også utenfor arbeidslivet.

Arbeidsmarkedskurs

Foreldrene vil noen ganger ta barna ut av skolen og presser dem til tigging og også til kriminelle handlinger. I det hele tatt vokser de her opp under sosialt svært vanskelige forhold. Ny Start i Øst har også gitt penger til et arbeidsmarkedskurs til en del unge som slik får opplæring i hvordan de søker arbeid og også hvordan de kan være mer aktive i en slik prosess. Dette og liknende tiltak vil vi også finansiere neste år
I dette arbeidet har vi også fått mye ros og verbal støtte fra Makedonias ambassadør i Norge. Han var på besøk hos oss på Gjøvik tidligere i høst, og mener det er et svært viktig arbeid vi driver.

Han var også mektig imponert over den frivillige innsatsen som bærer hele stiftelsen Ny Start i Øst, en kultur han er lite kjent med fra eget land.
Ambassadøren mener at vår støtte kan bidra til at flere av romfolket kan få opplæring og komme seg ut av fattigdommen.

Del innlegget med andre...

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Stiftelsen Ny Start i Øst, Roald Amundsens veg 1 B 2816 - Gjøvik Tlf: 6113 6200