Det gjelder livet

Men hvorfor driver dere med hjelpesendinger til Baltikum? Der har jeg vært, og der var det jo så bra, velkledde mennesker og fine biler.” Slike utsagn kan man høre fra velfødde nordmenn, som kan ta seg sine Spa-turer til noen av de fancy hotellene man kan finne flere steder i Baltikum. Billig og greit for nordmenn med velfylte kontoer.

Glassmaleriet LIVETS TRE 

 Livets tre – glassmleri fra en nyåpnet kirke i Estland.
Menigheten støttes av Ny Start i Øst

 

Selvsagt har mange mennesker det bra i flere østeuropeiske land. I Baltikum har mange fått høyere levestandard, noen til og med svært høy standard. Selvsagt er mye positivt skjedd med et langt mer rikholdig vareutvalg og innbydende utesteder, mange fine biler og gode boliger. Men en stor gruppe lever i fattigdom. Pensjonister, enslige mødre, farløse, hjemløse, rusmisbrukere, funksjonshemmede. En enke i Estland har under 1500 kroner måneden å leve for. I land som Romania og Ukraina er forholdene enda verre. Vi hører for ofte generelle vurderinger og utsagn basert på et uhyre tynt erfaringsgrunnlag. Gjennomsnittsbetraktninger overser ofte de mange som lever på bunnen av samfunnssjiktet.

Men vi har også et annet mål. Vi har skapt et arbeidsfellesskap i byer og tettsteder her i våre gjenbruksbutikker på Innlandet, der mennesker kan komme sammen, oppleve at de gjør noe viktig og meningsfylt, noe som i seg selv gir et bedre og sunnere liv for oss som driver med det. Politikere og helseorganisasjoner er opptatt av dette. Samtidig lever vi lenger, pensjonistene er friskere, og mange har betydelig restarbeidsevne. Det er terapi i arbeid, sier de nå – ekspertene – bra for kropp og sjel og ånd. Engasjement er helsebringende. Vi innbyr pensjonister og andre til å bidra med det de kan, uansett arbeidsevne, alder eller livssyn. Det gjelder livet.

Bruk og kast-samfunnet akselererer – med katastrofale konsekvenser for livet på planeten vår. Vår gjenbruksvirksomhet er en liten motkultur mot det vanvittige ressurssløseriet, motehysteriet og ikke minst grådigheten som preger moderne livsstil. Gjenbruk er miljøvennlig. Dette slås fast av alle miljøorganisasjoner, alle som reklamerer for såkalt grønt levesett. Dette har vår stiftelse visst om og praktisert i snart 25 år. Gjenbruk er miljøvennlig. Det gjelder livet.

Ved Gjøvik kirke står statuen av byens store misjonærsønn, Paul Olav Bodding. Her står meislet inn: ”Forkynn evangeliet for all skapningen”. Evangeliet handler om et nytt liv, et tilbud til alle mennesker av alle nasjoner. Ikke bare om et hinsidig liv, men om noe som begynner her og nå, og som har sprengkraft til å endre mennesker og nasjoner. Bildet du ser på denne siden er glassmaleriet i en nyåpnet kirke i Estland. Menigheten er mangeårig samarbeidspartner for Ny Start Øst. Menigheten i byen Vöru heter nettopp ”Livets Tre”. Maleriet symboliserer dette – Livets Tre, symbolet på Kristus, han som er Livets skaper og Det sanne liv. Ny Start i Øst er som misjonsstiftelse med på å formidle evangeliet og dette Livet – for flere nasjoner. Det gjelder livet. Fordi Jesus lever, skal vi også leve.

Del innlegget med andre...

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Stiftelsen Ny Start i Øst, Roald Amundsens veg 1 B 2816 - Gjøvik Tlf: 6113 6200