Ord kan ikke beskrive det forferdelige

Jordan: Islamistene herjer – i et stadig større og mer barbarisk omfang. Ny Start i Øst gir i år nærmere 200 000 kroner til hjelpearbeid for flyktinger i Midtøsten. Våre samarbeidspartnere hjelper mennesker på flukt fra islamistenes terror i Syria og Irak.

Vi har snakket med en pastor som regelmessig har besøkt Syria og Irak de siste årene, for å oppmuntre kristne, samle ledere til undervisning og mot til å leve videre i troen på Jesus Kristus.

Flyktninger fra Syria og IrakBildet: Flyktninger fra Syria og Irak strømmer inn i Jordan. Våre partnere hjelper.

Menigheten han leder i Jordan driver et betydelig hjelpearbeid blant syriske flyktninger som strømmer til menighetslokalet hvor de får utdelt mat, klær og andre nødvendigheter. Ny Start i Øst formidler pengestøtte til dette via den norske misjonsorganisasjonen, Asian Outreach med base på Sørlandet. Undertegnede har intervjuet pastoren som vil være anonym av sikkerhetsgrunner.

Pastor, du er en sentral kristen leder i Jordan. Hva forteller flyktningene, og hvordan vil du beskrive situasjonen?

– Ord kan ikke beskrive det. Mange drepes. Mange andre trues med døden, de kidnappes, kvinner voldtas, landsbyer legges øde. Mange mister sine kjære, sine hus, sitt levebrød. Må bare stikke av i all hast i det de går og står i. Situasjonen blir verre for hver dag som går.

Vi hører rapporter om at de dreper kristne selv om de sier de vil omvende seg til islam?

– Noen flyktninger forteller dette.

Det er rapporter om offentlig henretting, også av barn. Bare rykter eller hva?

– Vi har sett alt dette på You tube og på TV.

Har du hørt noe om dette?

– Det blir fortalt av flyktninger.

Hva med flyktninger fra Irak og Syria som kommer til dere i Jordan, vil de bli kristne?

– Jeg vil helst ikke besvare det spørsmålet.

Selvsagt vil han ikke det, av sikkerhetsgrunner, siden det å forlate islam, fører til forkastelse eller drap.

Men vi vet, uavhengig av denne pastoren, at mange tusen muslimer er blitt kristne, har møtt Jesus Kristus på de mest forunderlige måter. Men svært mye av det som skjer i Midtøsten må skje i det stille eller i dyp hemmelighet.

Hva skjer med eiendommene til kristne?

– Flyktinger forteller at alt blir konfiskert. De mister alt. Muslimske naboer ringer dem her i Jordan og forteller at eiendommer er ødelagt eller okkupert.

Hvis du skulle beskrive nøden og behovene. Hva vil du si?

– De er større enn det en enkelt lands regjering eller et verdensomspennende kirkesamfunn kan håndtere. Hele verden må hjelpe. Selvsagt kommer det støtte fra FN, fra frivillige organisasjoner som dere, mange andre prøver å hjelpe, men behovene er enorme. Det er millioner på flukt, ikke minst i Syria, og mange kommer hit til Jordan.

Du utsetter deg selv for stor fare ved å dra til steder i Syria og Nord-Irak. Reiser du dit nå?

– Ikke til Syria i denne tiden. Jeg er invitert nå av to menigheter i Bagdad og Irak, og de sier jeg kan komme dit. Men alt avhenger av hva som skjer. Ting endrer seg raskt fra dag til dag.

Takk for at du har besvart spørsmålene mine.

– Bare hyggelig. Jeg vet svarene mine er korte. Vær så snill. Nevn ikke navnet mitt. Håper vi kan treffes senere og få en lengre samtale.

– Jeg ser frem til å møte deg her før jul i Norge i min hjemby Gjøvik, sammen med Kjell Haltorp. Guds fred være med deg.

– Guds fred med deg også.

Del innlegget med andre...

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Stiftelsen Ny Start i Øst, Roald Amundsens veg 1 B 2816 - Gjøvik Tlf: 6113 6200