Én million flyktninger i eget land

Ny Start i Øst har i år sendt seks trailere med hjelpesendinger til Ukraina, totalt nærmere hundre tonn. Behovene for hjelp har vokst siden Russland startet sin aggressive politikk med annektering av halvøya Krim og destabilisering av den østlige, russiskspråklige del av landet.

Side 04 Mange flyktninger webMange flyktninger lever under kummerige forholdKrigen har ført til at nærmere en million ukrainere er flyktninger i eget land. Rundt 4000 mennesker er drept og borgerkrigen ser ut til å fortsette.

Her som i andre land, kan vi bidra fordi vi har mangeårige forbindelser og samarbeidspartnere i Kiev og byen Bila Tserkva som forsøker å hjelpe i et land der fortvilelsen og håpløsheten har fått overtaket. Helt siden i vinter har menigheten ”Nytt Liv”, som vi samarbeider med, hjulpet til.

Under opprøret som skjedde mot daværende president Janukovitsj, var mange av medlemmene til stede på Majdan, Uavhengighetsplassen, for å protestere ja, men også for å be og hjelpe dem som ble skadet. Mange ble jo drept her, enda flere såret. Beinharde lidelser fortsetter for dette i historisk perspektiv så hardt prøvede folk.

Hva gjør så våre partnere konkret i dag med å hjelpe egne landsmenn og kvinner?
”Elsk dine fiender, be for dem som forfølger dere” Dette er Jesu ord. Midt oppe i krigen, forfølgelsene, volden, er det at våre samarbeidspartnere går inn og forsøker å hjelpe, gi mat og klær og husrom til flyktninger og dessuten bidra til en holdning av forsoning og fred. Men fremtiden er høyst usikker.

Situasjonen endrer seg raskt. Russland er en mektig, men uberegnelig nabo.

Ukraina snur vestover

Utbrent bygning i UkrainaUtbrent bygning for kommuneadministrasjonen i Mariopol i Øst-UkrainaUkraina er på mange måter som et slags vannskille i Europa. Det heller både mot øst og vest. I øst er flertallet russere, og de føler tilknytning til Russland.

Den vestlige delen av landet har gjennom historien tilhørt både Østerrike eller Polen og ble innlemmet i Ukraina først i 1940. Disse provinsene føler derfor en langt sterkere tilknytning til Vesten enn til Russland og håper også på sterkere integrering i EU og Europa. Putin angrep Ukraina da landet ville bli mer integrert i EU, men innblandingen hans har tydeligvis hatt motsatt hensikt.

Det siste valget førte de mer europeisk innstilte partiene til makten. Kanskje er Putin i ferd med å miste grepet om Ukraina?

Del innlegget med andre...

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Stiftelsen Ny Start i Øst, Roald Amundsens veg 1 B 2816 - Gjøvik Tlf: 6113 6200