Gudesønnen som lever

Han kom til verden og levde sitt liv i en fjern romersk provins for rundt 2000 år siden, fikk merke undertrykkelse og brutalitet fra herskerne allerede som spedbarn – som hjemsøker folkeslagene gjennom historien og ikke minst i dag. Kjent med sykdom, sult, fornedrelse – og brå død.

Fikk opplæring i sin fars yrke, sikkert en dyktig håndverker. Han skrev aldri noe, hadde aldri noe embete, reiste ikke, men de de mange beretningene, vitnene fra den tiden, forteller om en som gikk omkring og gjorde godt, helbredet mennesker, sa han var den forventede Messias som de hadde ventet på i århundrer, lærte med stor autoritet og folk flokket seg rundt ham, ikke minst kvinnene.

OppstandelsenLikeverd

Han så alle mennesker som likeverdige, fortalte alle var elsket av Gud, uansett rase, kjønn, stand eller intelligens. Et enormt radikalt budskap den gangen og faktisk også i dag. Det er viktigere å tjene enn å bli tjent, understreket han. Fremfor alt la han vekt på tilgivelsen og dens makt.

Han sa faktisk: «Be for dem som forfølger dere og vil dere vondt». Bli venner med deres fiender, vær barmhjertige og ydmyke, hjelp de fattige og arbeid for rettferdighet og fred i alle forhold. Elsk din neste – slik du også har Guds fulle tillatelse til å være glad i deg selv. De eneste han kunne være hard mot, var de religiøse lederne som var mer opptatt av lover og regler enn av omtanke og barmhjertighet.

Fra konge til kriminell

De hyllet ham som konge på palmesøndag, men fire dager senere ropte de død over ham. Venner sviktet ham. De han hjalp, glemte ham. Myndighetene hatet ham og ville bli kvitt ham. Dømte ham til en grusom død. Før de spikret ham på korset, forlot alle ham. Likevel ba han sin Far tilgi dem som plaget og drepte ham.
Men i to tusen år har mennesker tilbedt ham. I dag er bevegelsen han grunnla, større og sterkere og langt mer verdensomspennende enn noen gang.

I dag er han håpet for hundrevis av millioner mennesker, ikke minst i de folkerike verdensdelene, Amerika, Asia og Afrika. Hvorfor? Fordi de klarte ikke å holde ham i graven. Ufattelig for det moderne mennesket, stod han opp og viste seg for hundrevis av vitner. Det ble opplevd og gjenfortalt av hans samtidige.

Alle evangeliene og skriftene fra hans etterfølgere er vitner om det som skjedde i påsken, fortalt og nedskrevet av nøkterne, jordnære samtidige mennesker som så det de så.

Martyrer

Alle hans nære venner ble martyrer fordi de nektet å la være å fortelle det de hadde sett og hørt. Hvorfor skulle de gi livet for noe de selv hadde diktet opp? Frimodig fortalte de i datidens moderne verden om Gud som bryr seg, et gledesbudskap om fred, tilgivelse, nøkternhet, barmhjertighet, evig liv. Et budskap ikke bare for jødene, men for hele verden.

Brøt dødens forbannelse

Han- gudesønnen og universets skaper – født i fattigdom, vokste opp og fikk merke menneskets knallharde kår, ble henrettet, men stod opp og lever i alle evighet.

Også vårt håp – det egentlige påskebudskapet – gyldig for alle folkeslag.

Del innlegget med andre...

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Stiftelsen Ny Start i Øst, Roald Amundsens veg 1 B 2816 - Gjøvik Tlf: 6113 6200