«Elena»’s historie

Oppreist til et nytt liv – ved Guds og medmenneskers hjelp

Ny Start i Øst har gitt flere hundre tusen kroner til et bygging av senter i Waldemarpils i Latvia der prostituerte kan få hjelp til å komme seg ut av et nedbrytende og livstruende liv.

Bak senteret står den kristne stiftelsen Freedom61 som også driver oppsøkende virksomhet og en nattkafé i Riga, en by som har fått en tvilsom posisjon som et senter for trafficking og prostitusjon i Norden.

"Elena"«Elena» er kommet seg opp og ut fra et nedverdigende liv, mye takket være de som jobber i stiftelsen Freedom61. Hun samarbeider nå tett med Freedom61.

Her dras mange kvinner fra hele Øst-Europa ned i elendighet. Mer om dette kan leses på et annet sted på våre nettsider. Her skal vi i presentere deler av historien til én kvinne som er blitt offer for denne menneskefiendtlige virksomheten.

«Elena» har vært prostituert i Rigas gater i 14 år, fra hun var 13 til hun var 27 år gammel. Ved hjelp av våre samarbeidspartnere i Freedom61 har hun fått hjelp til å komme seg ut av det.

«Mine foreldre hadde alkoholproblemer, jeg hadde ikke ordentlige klær og fikk lite mat. En dag på hjemveien fra skolen dukket det opp et par noen halliker. De spurte meg og venninnen min om vi hadde lyst å tjene noen penger. Jeg vet ikke hvorfor jeg sa ja, jeg hadde aldri hatt noen form for seksuell kontakt før – var jo bare 13 år. Vi dro tilbake til venninnen min sitt hjem, tok på oss noen av morens klær og gikk tilbake til mennene. De lærte oss alt vi trengte å vite for å drive med dette. Slik begynte dette livet for meg.

Alkohol, narkotika og vold- en del av livet på gata

-Jeg brukte ikke stoff til å begynne med, men drakk mye alkohol, for jeg klarte ikke å leve med det jeg gjorde. Desto mer jeg jobbet, desto mer drakk jeg. Etter hvert begynte jeg også med narkotika, og da var jeg solgt. Jeg hadde forlatt familien, hadde ingen plass å bo, ingenting. Ingenting som kunne dra meg ut av det. Jeg tok overdoser, kunder banket meg opp, og jeg var flere ganger nær ved å dø.

Begynnelsen på en endring

Hun ble gravid, fødte et barn, en gutt, men fortsatte det ødeleggende livet, bosted på tvilsomme hoteller, bosteder for rusmisbrukere – mange steder. Sønnen min ble syk og jeg måtte ta han med til sykehuset. Der skjønte de situasjonen, at vi var hjemløse, og de tok ham fra meg. Jeg ville ikke miste ham, så jeg lette etter en måte jeg kunne få orden på livet mitt. Politiet lette etter meg, og jeg gjemte meg mye, levde i konstant frykt.

Men en dag – takk Gud – arresterte de meg. Jeg var fullstendig utkjørt, ønsket ikke å bruke stoff mer men klarte ikke å slutte. Ingen hjalp meg. Fengselet var bra for meg – en god forandring. Vi hadde psykologhjelp fra et senter og deltok i selvhjelp- grupper, noe som hjalp meg mye. Før denne tiden, visste jeg ikke hva jeg ønsket, men her fikk jeg hjelp til å finne ut hva som var viktig for meg, hva jeg likte og hva jeg ønsket med livet mitt. Jeg forstod at jeg ønsket et normalt liv, og jeg skrev ned i dagboken min alle mål jeg ønsket å oppnå i løpet av det kommende året
Nå ser jeg hvordan alt dette skjedde, og at det var med Guds hjelp.

Videre oppfølging fra et hjelpeapparat kan være helt avgjørende

Jeg var veldig heldig, for da jeg kom ut fra fengselet, dro jeg selvfølgelig rett tilbake til gata. Jeg visste ikke hvor ellers jeg kunne dra. Noen av mine gamle venninner fortalte meg om noen snille jenter fra kirken (Freedom61-organisasjonen) som hadde en kafe hvor de serverte suppe. Jeg dro til kafeen for å møte disse jentene. Den dagen tok de meg inn til sitt hjem for natten. Jeg fikk mat og de aksepterte meg som jeg var. Jeg husker at jeg tidligere den dagen hadde bedt til Gud – vær så snill og send noen til å hjelpe meg – og på en mirakuløs måte sendte han meg disse jentene som viste meg en annen vei og hjalp meg inn på denne veien – Guds vei.

Fakta

Freedom61 (Frihet61), henter sin inspirasjon fra profeten Jesaja, kapittel 61, i Bibelen. Her står det med henvisning til Han som skulle komme, nemlig Yeshua, Jesus. Jesus siterer nemlig Jesaja når han leser sitatet i synagogen. Her står det blant annet:

«Han har sendt meg for å forkynne et gledesbudskap for de arme, for å lege dem som har et knust hjerte, rope ut frihet for fanger og frigjøring for dem som er i lenker.»

Så la Jesus bort boken og sa: «I dag er dette skriftordet oppfylt mens dere hørte på.»

Han henviste altså til seg selv. «Søk meg, hør på meg, så skal dere komme ut i frihet.» Hundrevis av millioner av mennesker verden over, uansett kjønn, rase, klasse eller nasjonalitet har fått erfare at dette er sant. Gud er en realitet.

Livet videre

Veldig ofte har jeg en trang til å gå tilbake til gatelivet. Jeg vet ikke helt hvorfor, men det er sikkert fordi jeg har levd hele livet mitt på den måten. I slike øyeblikk hjelper det å kunne gå til kafeen. Når jeg kjenner dragningen mot gata drar jeg dit og snakker med jentene fra F61. På veien dit må jeg gå gjennom strøket hvor de prostituerte jobber og da ser jeg forskjellen. Mange av jentene står meg veldig nær, som familie og jeg er veldig glad i dem. Men når jeg ser dem, så ser jeg hvor langt jeg er kommet det siste året. Jeg har nå fullført hvert eneste mål på listen min – og jeg kan nesten ikke tro at det er sant for da jeg skrev dem ned var de bare fantasier, virket urealistiske, utenkelige, som et barn som innbiller seg noe. Når jeg ser på livet mitt nå, stopper all lyst til å gå tilbake til det livet. Det gir meg heller lyst til å hjelpe dem. Jeg blir alltid glad for å se dem og klemmer dem!

For øyeblikket jobber jeg med å lage smykker, jeg deltar i ulike grupper, som anonyme narkomane, anonyme alkoholikere og andre selvhjelp- grupper. Dette året er disse gruppene veldig viktige for meg; snakker med psykolog og jobber med meg selv. Jeg har nå en ordentlig jobb for første gang i mitt liv.
Når jeg snakker med de andre jentene på gata spør de meg « hvordan klarte du det?» og «hva skjedde?». Når jeg forteller dem det, tror de ikke på meg, for det høres ut som et eventyr. Jeg sier jeg var heldig, og det er til og med vanskelig for meg selv å tro det- det kan jo ikke være mulig at det er sant!

Men det er så kult! Du trenger å ønske det og få et nytt liv i Gud. For første gang i livet opplevde jeg at det er mulig å få hjelp- og disse menneskene ber ikke om å få noe tilbake. De er glad i deg, til og med mer enn du selv er. Noen ganger er det vanskelig å finne gleden i meg selv, men så ser jeg at andre rundt meg, setter pris på meg. Slik lærer jeg å være glad i den jeg er. Jeg er utrolig takknemlig.»

 

Del innlegget med andre...

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Stiftelsen Ny Start i Øst, Roald Amundsens veg 1 B 2816 - Gjøvik Tlf: 6113 6200