Mat til krigsofre

Dette året har Ny Start i Øst gitt betydelige summer til innkjøp av mat og andre nødven­dige varer. Det gjelder for eksempel Armenia og til flyktninger i Midtøsten, men i første rekke til Ukraina. Landet er i krig og i krigssonene i Øst-Ukraina, er det stor nød.

Mat til krigsofre i UkrainaDeler av hjelpesendingene distribueres i krigssonen i østVåre samarbeids-partnere i Kiev besøker regelmessig disse områdene med mat og andre nødvendige varer. Noe av det vi sender i våre humanitære tran­sporter til Ukraina, fraktes også dit.  

Det er ingen problemer med å kjøpe mat i en millionby som Kiev, og prisene er selvsagt  lavere enn her hos oss, men man må ha noe å kjøpe for, og det er det mange som ikke har. Butikker og kjøpesentra i Kiev og noen andre byer bugner av mat – flere steder. Man andre steder finnes svært lite eller ingenting. I krigssonene i øst, i provinsene Luhansk og Donetsk, rundt 50 mil fra Kiev er det mye nød.  Krigen har til nå kostet omkring 10 tusen menneskeliv, mange av dem ­sivile. Det er også over en million internflyktninger som lever under kummerlige forhold.

Satt opp nødtelt

Derfor har vi i Ny Start i Øst gitt mye til Ukraina dette året – penger og hjelpesendinger. Vår samarbeidspartner i Kiev har satt opp telt tett inntil krigssonen i byene Popasna og Stanytsyia Luganska. Her kan folk komme og motta klær, medisiner, mat og annen hjelp. En av hjelperne, Anja Kalushnyy, forteller at byen Stanitsyia Luganska ble valgt fordi den ligger like ved grensen til det okkuperte området, der altså separatistene har gjort opprør og okkupert to provinser med støtte fra Russland i form av våpen og noen soldater. Russland benekter det selv om bevisene for at de er til stede er overveldende. Anya forteller:

Barna er glad for å få matBarna på bildet har fått noe mat, men svært mange i krigssonen får for lite. Penger fra Ny Start i Øst har gått til matinnkjøp.–Vi har delt ut mat, de klarer å dyrke noen grønnsaker selv, men behovet for mat blir langt større når vi kommer utover høsten og vinteren. Derfor har vi spart en god del av de pengene vi fikk av dere til matinnkjøp og utdeling når mørket og kulda er over oss. Det kan bli forferdelig kaldt i Ukraina på vinteren, ned mot 30 minusgrader.

Hjelper også åndelig

Men det er ikke bare materielle behov som skal dekkes. Også åndelig nød er det mye av. Mennesker er fortvilte og mange ganger desperate, de søker hjelp. Hvor er Gud i alt dette?

– Vi inviterte folk til å komme for å be om fred sammen med oss. De var glade for å få lov til dette, sier Anja Kalushnij. Vi oppfordret dem også til å lese Bibelen sammen, og så ble det dannet små grupper som kom sammen, leste i Bibelen og ba, og de gledet seg over dette. De leste evangeliene og snart ville noen også bli døpt. 6 kvinner fra Stanitsiya Lugansk ble døpt. Det var en dag med glede og fest.

Når det gjelder de mange pengene dere i Ny Start i Øst har gitt oss, har vi prøvd å bruke dem med klokskap og slik Gud viser oss. Vi har støttet mest dem som har størst behov, forteller Anya Kalushna.

Rydder opp i korrupsjonen

Det nye regimet i Ukraina har satt seg som et viktig mål å rydde opp i et land som er et av de aller mest korrupte i Europa. Nå er man kommet et stykke på vei, forteller pastor Anatolij Kalushnij, en av Ny Start i Øst sine samarbeidspartnere som var på besøk i Gjøvik tidligere i høst.

Ukraina er et land med enorme sosiale og økonomiske forskjeller i befolkningen. Når vi besøker landet, ser vi ufattelig rikdom og hjerteskjærende fattigdom. En god del av årsaken til dette, er en omfattende korrupsjon som har herjet landet helt siden kommunisttiden. Skiftende regimer siden 1991 da landet ble selvstendig, har ikke klart å endre på dette. Det går helt til topps hos parlament og skiftende presidenter og inn i rettsvesenet. Selv om det fortsatt er en lang vei å gå,  tas det nå omsider grep, forteller Kalushnij, som har gode kontakter blant landets ledere

Kummerlige forholdStore deler av sivilbefolkningen lever under kummerlige forhold. En million flyktninger i Ukraina.– Vår nåværende statsadvokat som var i fengsel under det styrtede Janukovitsj-regimet, leder an i kampen mot korrupsjonen. Han er en ærlig mann som prøver å rydde opp. Og mye har skjedd. En egen enhet jobber med det på alle nivåer. Svært mange embetsmenn og andre er i fengsel nå. Det føres en langt nøyere kontroll. Folk med mye må redegjøre for hvordan de har skaffet seg det, for eksempel eiendommer, biler, landsteder. Nesten halvparten av dommerne har nå trukket seg fordi de ville unngå å komme i søkelyset.

– Hva betyr vår hjelp for dere?

– Den betyr utrolig mye. Både penger og hjelpesendinger blir kanalisert for en stor del til krigsområdene, og vi hjelper også flyktninger som det er svært mange av. Særlig nå på høsten og vinteren er det behov for å kjøpe inn mat. Vi deler også ut av hjelpesendingene. Uten partnere som dere kunne vi ikke gjøre så mye, sier Anya Kalushna.

I løpet av dette året har Ny Start i Øst sendt fem hjelpetransporter til Ukraina.

Del innlegget med andre...

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Stiftelsen Ny Start i Øst, Roald Amundsens veg 1 B 2816 - Gjøvik Tlf: 6113 6200