Hjelp til flyktninger i Midtøsten

FlyktningebarnHjelp til forfulgte kristne

Ny Start i Øst har i økende grad brukt av sine midler til å hjelpe flyktninger i Midtøsten. Dette gjelder i Jordan, i Irak og i Tyrkia. Hovedsatsingen er fortsatt Øst-Europa slik det har vært i 25 år, men behovene og lidelsene i Midtøsten er enorme, og ikke minst blant kristne som flere steder utsettes for et regulært folkemord, noe som underkommuniseres eller forties i Vesten.

Forfølgelse. press, diskriminering og drap på kristne i Midtøsten og Nord-Afrika har pågått i større eller mindre grad så lenge islam har eksistert. Det har vært bedre perioder, særlig de seneste ti- årene har dette økt på i takt den såkalte radikaliseringen av visse deler av den muslimske befolkningen. Det som pågår og har pågått kan beskrives som et folkemord i ørkenen, et faktum som blir ignorert, eller sterkt underkommunisert av en i hovedsak liberal, og delvis kristendomsfiendtlig vestlig presse – aviser, radio, TV-  også av akademiske og kulturelle miljøer, den såkalte eliten. Det skal sies at denne forfølgelsen og volden rammer heller ikke bare kristne, men også andre religiøse minoriteter som yazidier, og også muslimer, der det pågår en kamp mellom de to hovedretningene – sjia og sunni.

Den anerkjente World Watch List som gis ut av den verdensomfattende organisasjonen «Åpne Dører» og som kartlegger forfølgelse, forteller mye om dette. Den gir hvert år ut en liste over forfølgelse, en oversikt over graden av religionsfrihet for verdens kristne. Den måler i hvilken grad de kan leve ut sin tro – privat, i familien, i samfunnet, nasjonalt og i kirkelivet. Det er anerkjente forskere med ulik akademisk bakgrunn som står bak utgivelsen.

Kristne mest forfulgt

Hjelp til flyktningerKonklusjonen. Det er ingen tvil om at kristne er den mest forfulgte religiøse gruppen i vår tid, særlig i Midtøsten, Iran og Pakistan, men også i områder sør for Sahara der militant islamisme er på sterk fremmarsj, sterkt finansielt støttet av Saudi Arabia, noe som rammer kristne i flere land.

Totalt i verden regner World Watch List med at over 200 millioner kristne lider under «høy», «svært høy» eller «ekstrem grad» av forfølgelse.

Store deler av Midtøsten, som var kristent område lenge før islam tok over med vold og makt både under og etter Muhammeds tid, tømmes nå for kristne som flykter for livet. Kristne har vært til stede og dannet menigheter i deler av Midtøsten helt tilbake til de første apostlers tid, altså mennesker som fulgte og etterfulgte Jesus. Vi snakker om tidsrommet seks hundre år og fremover, før religionsstifteren Muhammeds og hans etterfølgeres hærer tok over området. Det skjedde fra rundt 620 og fremover. Muhammed døde i 632, men etterfølgernes hærer satte inn store erobringstokt østover – og vestover – blant annet via Nord-Afrika, Spania og helt opp til det sørlige Frankrike.

UtdelingHjelpen fortsetter

Dette er som sagt ikke på agendaen for vestlig presse, akademiske miljøer eller politikere, som underkommuniserer eller fortier av ulike grunner, men mye for å tekkes en sterkt økende muslimsk befolkning i Europa.

Vi i Ny Start i Øst bevilger hvert år flere hundre tusen kroner til samarbeidspartnere som jobber for å hjelpe flyktninger i Midtøsten. Det gjelder mat, klær og hjelp til undervisning. Det skjer via stiftelsen Reach the Nations som jobber med kristne menigheter i Jordan, og som hjelper like mye muslimer på flukt, som kristne. De som kommer, forsøker kristne menigheter å hjelpe så langt ressursene rekker, uansett religiøs bakgrunn. Vi gi også årlig et betydelig bidrag til samarbeidspartnere som hjelper yazidiske flyktninger i Irak som kanskje er mest utsatt av alle. Til og med barn henrettes.

Hjelpen til Midtøsten vil vi fortsette med, selv om vår hovedsatsing fortsatt er Øst-Europa.

Del innlegget med andre...

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Stiftelsen Ny Start i Øst, Roald Amundsens veg 1 B 2816 - Gjøvik Tlf: 6113 6200