Hjelp til flyktninger i Irak

Noen av de mest forfulgte flyktningene i Midtøsten, og som de brutale IS-styrkene har herjet nådeløst med, er kristne og de såkalte  yazidiene.  Gjennom vår samarbeidsorganisasjon AsiaLink her i Norge har vi gitt penger til å hjelpe en del av disse menneskene – rundt 6000 yazidier – som har flyktet til et område noen kilometer fra byen Mosul, som fortsatt er under kontroll av terroristene.

Hjelper flyktninger i IrakKvinnen i midten er halvtidsansatt som kokk for flyktningene. Ti dager i måneden tar hun på seg uniformen for å slåss sammen med Peshmergastyrkene mot IS-terroristene. De andre to er kinesiske misjonærer. De bor under svært primitive forhold, forteller Eivind Frøen fra AsiaLink, som nettopp har vært på besøk i området, for å se hvordan hjelpen fungerer. De har vært involvert de siste to årene.

Mange påbegynte hus i området stod tomme da eierne flyktet av redsel for IS. Eierne tilhørte middelklassen og hadde penger og kunne dermed ta seg til Europa. Tilbake står tomme skjeletter av sementblokker, uten ­vin­duer, dører eller santitæranlegg, strøm osv. Her flyttet yazidiene inn.

Invitert

Eivind ble invitert til en yazidiefamilie. Hele storfamilien bodde på ett rom. Ingen møbler bortsett fra tepper som de sov og satt på.

– Hvorfor ble du invitert?

– En ung kvinne på 23 år var nettopp blitt ansatt som kokk på senteret vårt. Betingelsen hennes var at hun kunne jobbe 20 dager i måneden. De andre ti dagene måtte hun til fronten for å slåss mot IS-styrkene. Hun hadde vervet seg som soldat i de kurdiske Peshmerga-styrkene, der det også slåss en del kvinner. Pehsmerga-styrkene er kjent for meget dyktige soldater som utviser stort mot. De er nå med på å frigjøre byen Mosul fra terroristene.

Eivind forteller at hver 20. dag tar hun sitt AK47- gevær og begir seg til fronten. En gang da de befridde en landsby fant de en forskremt tenåringsjente som var holdt som sex-slave. En sterk opplevelse for henne å befri en kvinne av sitt eget folk. Yazidiene er foraktet også av mange kurdere, selv om det er flere kurdere som også er yazdier. Hun ble godtatt som soldat fordi hun var dyktig og modig.

– Jeg spurte henne om hun ikke var redd. «Redd», svarte hun. «Det er IS som er redd meg». Hun fortalte videre at IS tror at dersom de blir skutt av en kvinne kommer de ikke til paradis, men går rett til helvete. Dette gjør at kvinnelige krigere er svært fryktet av IS.

Hus for traumatiserte kvinner

– Dere formidler evangeliet sammen med de kinesiske misjonærene. Hvordan tas det imot?

– Gjennom disse årene har vi sett hvordan hjertene langsomt har åpnet seg. Kjærligheten de har blitt vist, har smeltet mye av skespisen og gjort dem mer mottakelige for budskapet. Snart kan evangeliet bli tatt imot i hjerter som lengter etter fred.

De er nå i gang med å sette i stand et hus som kan huse jenter som er blitt utsatt for overgrep, få hjelp av kvinner med traumene de bærer på. Det er jo umulig å fatte hva mange av ungjentene er blitt utsatt for, sier Eivind Frøen som reiste inn i Irak sammen med noen kinesiske misjo­nærer. De fikk umiddelbart kontakt med yazidiene. 20 kinesere er snart klare til å reise inn i området så snart praktiske spørsmål er ordnet.

Hvorfor er IS-styrkene så opptatt av å utslette yazidiene?

– De har en underlig religion med innslag av kristendom, jødedom og islam. De tror at Lucifer, djevelen, ble kastet ut av himmelen, sammen med en annen erkeengel. De kaller ham «Påfuglengelen». Nå. hevder de at denne påfuglengelen omvendte seg og fikk komme tilbake til himmelen, og derfor tilber de ham. Det er derfor IS kaller dem avgudsdyrkere og vil utslette dem. De dreper mennene og kvinner tas som sex-slaver. Barn blir også tatt. Gutter kan bli tvunget til barnesoldater og lærer å bli drapsmenn og brutale overgripere.

 

Del innlegget med andre...

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Stiftelsen Ny Start i Øst, Roald Amundsens veg 1 B 2816 - Gjøvik Tlf: 6113 6200