Måtte rømme i all hast

Det er halvannen million internt fordrevne mennesker i Ukraina, altså flyktninger i eget land. De opplever en knallhard hverdag, ofte trangbodd og med for lite mat. Her er historien til én slik familie. Vi gir støtte til mat og klær for noen slike familier.

Huset før bombingenHuset før bombingenPeter Tarasenko er gift og har familie med fem barn – tre sønner og to døtre. En av sønnene er funksjonshemmet, lider av cerebral parese.

Huset etter bombingenHuset etter bombingenDe bodde i byen Gorlovka i provinsen Donetsk der det nå pågår harde krigshandlinger, og hvor de tilhørte de en baptistmenighet. I 1991, rett etter Ukrainas uavhengighet, startet Peter en ny evangelisk menighet. Han ville distribuere bibler og annen kristen litteratur i Øst-Ukraina, Russland og andre tidligere sovjetrepublikker – fikk også støtte og sponsorer til dette i Tyskland. I løpet av vel 20 år distribuerte han mer enn en halv million bibler, nytestamenter og noe kristen litteratur.

Menigheten vokste, til over hundre medlemmer. Derfor ønsket Peter å bygge en kirke og et misjonssenter på den lille eiendommen sin. En ganske betydelig tre-etasjers bygning med forsamlingssal til hele menigheten ble reist.

Okkupert

For fire år siden – i 2014 ble Gorlovka okkupert av russiske tropper. Mange av medlemmene forlot da byen, dro til andre deler av Ukraina, til Russland eller til andre land. Bare 20 mennesker var igjen, og om vinteren samlet de seg i hjemmene slik at de skulle slippe å varme opp forsamlingssalen så mye. Derfor ble hele bygningen ble stengt. Men så natta mellom 4. og 5. januar stod den i brann. De vet ennå ikke helt hvordan, men den natta var det kamper med mye skyting, det ble brukt tungt artilleri og andre våpen. Frontlinja var kun fem kilometer fra huset. Men siden evangeliske kristne blir utsatt for press og noe forfølgelse i denne delen av Ukraina, er det fullt mulig at brannen var påsatt. Hele andre og tredje etasje ble utbrent.

Flyktet

Familien TarasenkoFamilien TarasenkoEtter dette forlot hele familien Donetsk-regionen. Nå bor han og kona og den yngste sønnen som flyktninger i Kiev. De får noe hjelp fra staten, men det er svært beskjedent – kun ca 250 kroner pr. person pr. måned. Det er ikke nok til det mest nødvendige og selvsagt ikke nok til å leie noen leilighet. Peter jobber derfor 14 timer om dagen for å kunne leie et lite krypinn, men det er knapt nok tilstrekkelig til mat og klær.

Det er hundretusener av slike familier i Ukraina, som lever fra hånd til munn og knapt nok det.

Vår stiftelse Ny Start i Øst gir pengestøtte til en menighet i Kiev som kjøper inn basismatvarer til en rekke slike flyktningfamilier. Det er halvannen million interne flyktninger i landet, men tragedien og nøden til alle disse menneskene er bare så vidt nevnt i for eks. vestlige medier, og politikere og hjelpeorganisasjoner bryr seg lite om dem. Det er også magre utsikter er til fred. President Putin og hans folk har bestemt seg for å holde nakketak på Ukraina.

Del innlegget med andre...

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Stiftelsen Ny Start i Øst, Roald Amundsens veg 1 B 2816 - Gjøvik Tlf: 6113 6200