30 års tjeneste i Øst-Europa

“Den som hjelper en stakkar, låner til Herren, og Herren gir ham igjen for hans velgjerning.” Ordspråkene 19,17.

Jeg lar disse ordene fra Bibelen, stå som en slags oppsummering når vi neste år kan markere 30 års misjons- og hjelpeinnsats i øst.

Det begynte i det små, satt i verk av visjonære personer med Jørgen Lollike i spissen da de lastet opp en buss og oppsøkte menigheter i Estland i 1991 etter jernteppets fall og Sovjetimperiets oppløsning. Siden har arbeidet vokst med stadig flere medarbeidere, butikker og flere samarbeids¬partnere innen ulike organisasjoner og menigheter i stadig flere land, et mirakel når vi ser det i ettertid.

Vi har en uendelighet av vitnesbyrd og bevis på hvilken betydelig forskjell som er gjort så mange steder, alt sammen med utgangspunkt i Norges kanskje viktigste kapital: Frivilligheten, dugnadskulturen. I disse tiårene årene har vi sendt av gårde flere tusen tonn med hjelpesendinger, gitt bort titalls millioner kroner til ulike formål i mange land og slik gjort en forskjell for titusenvis av mennesker.

En av våre sentrale samarbeids¬partnere – i Ukraina – sier det slik: “Dere har hjulpet hundre tusen mennesker.” I en rehabiliteringsstiftelse for rusmisbrukere i Estland sier de at vår tjeneste har “bidratt til å redde ca 250 mennesker,” “Jeg kan gjøre det jeg gjør takket være dere og Gud”, sier en annen. Det handler om å tjene, hjelpe, gi omsorg, det gir livet mening.

 

Stadig vekst

I disse 30 årene har det også vært motbakker, selvsagt. Det har vært prob¬lemer, konflikter, pandemien har vært utfordrende, men alltid har tingene løst seg, og vi har kunnet holde på, hele tiden vokse, gitt mer, hjulpet flere – enkeltmennesker, områder, flere land. Derfor de ordene jeg begynte med: “Den som gir, den skal få, Herren gir ham igjen for hans velgjerning”. Penger, rikdom? Neppe. Men kanskje glede, tilfredshet og livsmening, gleden over å vite at man er til nytte. Han Jesus – han skjønte dette – underviste om det: Selve styrken bak hele virksomheten vår er evangeliets budskap. Grunnlaget for varig og god forandring.: “Der evangeliet får slippe til, blir det orden på tingene.” (Alex Johnson, tidligere biskop.)

Historien har mange beviser på sannheten i dette – for den som vil se, høre – og ta det til seg – fordomsfritt.

PIONERTID: JørgenLollike, stifteren, i front på en av de første medarbeiderturene som ble arrangert til Estland og Russland på nitti-tallet – med klær, mat og kristent undervisningsmateriell.

 

 

Del innlegget med andre...

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Stiftelsen Ny Start i Øst, Roald Amundsens veg 1 B 2816 - Gjøvik Tlf: 6113 6200