Tannhelsegave fra Hallingdal til Romania

Tannlege Anne Synnøve Sørum i Hallingdal pensjonerer seg og gir bort tannlegeutstyr til vår stiftelse, Ny Start i Øst, som igjen sender det til en av våre samarbeidspartnere i Romania. Der skal det opprettes en klinikk for å gi gratis tannbehandling til befolkning i et svært fattig område.

Tannhelsegave fra Hallingdal til Romania Side 04 Resized 20201021 125914

En storslagen gave fra pensjonert tannlege Anne Synnøve Sørum, Hol i Hallingdal. Hun gir bort hele tannlegeutstyret til Ny Start i Øst som sender det til en av våre samarbeidspartnere i Romania. Her vil det virkelig komme til nytte.

Denne delen av Romania er svært fattig, og det medisinske tilbudet mer enn mangelfullt, inkludert tannhelse. Altfor mange mennesker går med dårlige tenner fra ganske tidlig alder. For å si det enkelt. Dårlig tannhelse gir mye smerte, nedsatt livskvalitet og selvsagt konsekvenser for familie, arbeids- og samfunnsliv.
Det er likevel en møysommelig prosess å få fraktet dette til Romania. Demontering og nedpakking av komplisert og kostbart utstyr, og senere montering hos mottakeren. Tollklarering for slikt utstyr tar tid.

Tannlege Sørum har fått jobben utført av profesjonelle. Vi har hentet det og skal sende det av gårde på trailer sammen med ti tonn andre varer til stiftelsen Asociata Maini Dechise, “Utstrakte hender”, en kristen stiftelse som ledes av amerikaneren Brad Hayes som driver et mangfoldig misjons- og hjelpearbeid i byen Calarasi og området rundt. Mer om dette nedenfor.

Samarbeid med tannleger i Norge?

Planen er å inngå samarbeid med tannleger i området som på frivillig basis kan bruke utstyret og hjelpe folk.
– Vi vil få åpnet en liten tannlegeklinikk, i partnerskap med en tannlege i Bucuresti som vil gi gratis eller svært billig tannbehandling, kanskje en gang i uka sier Hayes. Utstyret må benyttes under lisensen til en godkjent tannlege her. En annen mulighet er at for eks. tannleger fra Norge kan komme og gi gratis behandling. Vi i Ny Start i Øst/Ting og Tøy har også sagt oss villige til å bidra med noe støtte til driften. Foreløpig er det begrensede muligheter på grunn av pandemien, men det kommer nok bedre tider.

Takknemlige

– Vi er svært glade og takknemlige for en slik verdifull gave som vil bety svært mye for mange, sier Hayes. Utstyret skal sendes fra Gjøvik i første kvartal neste år. Inntil videre står det trygt på lager.

Tannlege Sørum er glad for å kunne hjelpe mennesker i et fattig område. Hun kunne solgt vekk utstyret stykkevis, men sier det har mer verdi om det blir tatt i bruk samlet. Derfor gaven.

 Tannhelsegave fra Hallingdal til Romania Side 04 20200714 132130 Hol tannklinikk

 

 

 

 

 

 

“Utstrakte hender”

HayesFamily2019 2

I 1997 begynte familien Hayes med et barnehjem for jenter i Calarasi, Romania. Tre år senere flyttet hele familien til Brad Hayes dit. Solgte eller ga bort alt de eide i USA. Siden har de bodd der, grunnla stiftelsen “Asociata Maini Dechise”, betyr “Utstrakte hender”. Hva var drivkraften?

Han hadde vært i det sørøstlige Romania for 25 år siden, fikk en inderlig nød for den forferdelige fattigdommen, og de uverdige og umenneskelige forholdene, særlig for barna.
– På flyet tilbake gråt jeg i flere timer. Tanken på og bildene av disse barna som lever under ufattelige forhold, i kloakken med rotter, søppel og giftige avgasser. Jeg ble ikke bare rystet, men visste jeg måtte begynne å jobbe systematisk mot en varig løsning for å hjelpe, forteller han.
Ordene han sa til Gud var disse: “Herre, jeg vil dra hvor du vil, gjøre det du vil og bli det du vil – for å bringe evangeliet til Romanias barn.”
I ettertid en formidabel vekst i tjenesten. Gjennom et nettverk av menigheter driver familien til Hayes og rumenske medarbeidere et omfattende sosialt og evangeliserende arbeid i hele regionen rundt byen Calarasi. De har bibelbaserte programmer der de underviser om kristentro og kristenliv, hjelper barna med lekser og sørger for måltider til mange, fordeler hjelpesendinger.

Medisinsk og humanitær hjelp

En prioritet har i mange år vært å yte medisinsk og humanitær hjelp. Vi i Ny Start i Øst/ Ting og Tøy har gått inn med hjelpesendinger og direkte kontantstøtte for å drifte en del av arbeidet. Hayes og hans folk satte i drift flere klinikker i 2016, som gir folk medisinsk hjelp. En tannklinikk vil også komme inn her.

Siden de i ord og gjerning til de grader er “for livet”, med omfattende hjelp, kjemper de mot abort i et land som i forhold til folketallet er på verdenstoppen på dette området. Eget team har adgang til skoler der de underviser om samliv på kristen grunn, om barn, om unnfangelse og fosterets utvikling. Slik skaper de bevissthet om livets verdi fra unnfangelse til grav.

UTstrakteHender2019

 – – Der den tas imot av «Utstrakte hender»

Mat til fattige er bare en liten del av et betydelig hjelpearbeid de driver i et stort område.

Del innlegget med andre...

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Stiftelsen Ny Start i Øst, Roald Amundsens veg 1 B 2816 - Gjøvik Tlf: 6113 6200