Ut av isolasjonen

Funksjonshemmede ut av isolasjonen

Heller vinger enn hjul eller «Wings for Wheels» – er en tjeneste overfor mennesker med fysiske handicap som fysioterapeuten Kaspars Apinis har satt i gang i Latvia. På en kombinert faglig og åndelig basis vil han hjelpe funksjonshemmede å bryte ut av isolasjonen, være aktive og styrke sine evner til å bedre sin livskvalitet.

De siste par årene har vi fra Ny Start i Øst støttet de unike sommerleirene som Kaspars og hans team har gjennomført. Det er et adskillig mer ressurskrevende opplegg enn vanlige ungdomsleirer, da fasiliteter og pleie må tilrettelegges med kvalifiserte og motiverte medarbeidere.

Kaspars fra Latvia     

Bildet: Kaspars fra Latvia og Vardan fra Armenia utveksler erfaringer fra arbeidet med å hjelpe handikappede.

    

 

Bevisstgjøre kristne

Arbeidet er med å synliggjøre og bevisstgjøre i første rekke de kristne forsamlingene til å ta ansvar. Noen tilbakemeldinger fra medarbeidere på leirene: «Ved å hjelpe dem fikk jeg mer tilbake selv.» – «Mennesker med funksjonshemninger er akkurat som oss. De kan gjøre mange ting, noen ganger mer enn funksjonsfriske kan. De må bare oppmuntres til gjøre alt de kan, og vi trenger å hjelpe dem med det de ikke klarer alene». – «Det har gått opp for meg at et menneskes indre skjønnhet er noe helt annet enn bare det du ser i det ytre».

Diskriminering

    Styreformann Ola Østtveit
  Bildet: Lady Caroline Cox overrekker en utmerkelse
tilfysioterapeuten Vardan i Armenia for hans spesielle
innsats for de funksjonshemmede. Ny Start i Øst er med
som partner, ved styreleder Ola Østtveit.

Som vi er blitt smertelig klar over gjennom årene, har de funksjonshemmede hatt spesielt dårlig status i de tidligere kommunistiske landene. Det var forbundet med skam, og lite eller ingen hjelp fra det offentlige. Holdningene sitter igjen, så dette er veldig betydningsfulle initiativ i denne del av verden. Vi har i lengre tid støttet et lignende arbeid i Armenia hvor medisinsk faglig hjelp går hånd i hånd med hjelp til et verdig liv. Lady Caroline Cox fra England har vært drivkraften i dette og støttet fysioterapeuten Vardan Tadevosian i oppbyggingen av en klinikk og rehabiliteringssenter. Det var en glede for oss fra Ny start i Øst å introdusere disse to ildsjelene, Kaspars og Vardan, fra hver sin kant av det tidligere Sovjet, for hverandre. Det er som to forskjellig verdener i dag, men russisken har de fortsatt felles, og utfordringen med å snu tankegang og holdninger er den samme.

Utfordring

Nå skal vi også ta med dette fra en av deltakerne:

«Jeg vil ikke lyve og si at det å ha med Gud i livet, gjør alt bare enkelt. De indre sår og skrammer livet har påført meg, leges ikke over natten. Men leirene har mottoet ‘ Utfordring’, og valget å stole på Gud og mennesker hver dag, er en positiv utfordring for meg.»

 

Del innlegget med andre...

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Stiftelsen Ny Start i Øst, Roald Amundsens veg 1 B 2816 - Gjøvik Tlf: 6113 6200