Vil forandring

Valga, Estland

– Jeg deler ut til folk i Valga av det dere sender fordi jeg er kalt til å hjelpe. Jeg forventer ikke dermed at de skal komme til menigheten og bli kristne, men jeg vil ha forandring i byen min.
Det sier pastor Margus Malleus, som er Ny Start i Øst sin samarbeidspartner i byen Valga i det sørlige Estland.

– Jesus Kristus var svært opptatt av å hjelpe. Han så behovene blant fattigfolket og gav dem Guds ord, men også mat, og han kalte oss til å gjøre det samme. Vi er som kristne kalt til å hjelpe folk, sier 42-åringen, pastor en pinsemenighet i Valga.

– Det er et veldig behov for hjelp her i byen, sier han. Her er stor arbeidsledighet, og mange, særlig pensjonister og enslige mødre trenger denne hjelpen. Dette er vårt folk, våre naboer og vår neste. Jesus sa: «Elsk din neste som deg selv.»

Pastor i menigheten     

Bildet: Pastor i menigheten, Margus Malleus, til høyre,
understreker at vår hjelp når svært mange.
Håvald Slåtten til venstre.

 

 

Menigheten har kjøpt et nedlagt sykehus som de gradvis innreder for ulike kirkelige aktiviteter, også til å fordele hjelpesendinger. Her drives et svært aktivt barnearbeid. Inntil 200 barn kan over tid være med på søndagsskoler eller andre aktiviteter. Gjennom barna får menigheten også kontakt med foreldrene.

Tomt og meningsløst

Margus Malleus er en representant for den generasjonen som var barn og tenåringer under sovjetimperiets siste krampetrekninger. Han var 20 år da imperiet falt sammen og Estland igjen ble uavhengig. Slik opplevde han som han sier, «i barne- og ungdomstiden tomheten og meningsløsheten i sosialismens paradis.»

– Jeg vokste opp med en sint, alkoholisert far. Han arbeidet i en møbelfabrikk da han i 1992 som 20-åring traff kristne fra Sverige og USA, ble kristen og livet fikk en ny mening.

– Jeg og min fremtidige kone, Agnes, søkte en menighet, inntil en luthersk prest sa til oss: «Dere skal starte menighet».

– Slik begynte det.

Margus Malleus kontaktet Håvald Slåtten. Han hadde fått høre om Ny Start i Øst, og spurte om det var muligheter for hjelpesendinger. I 2012 er det sendt to hjelpesendinger til dem.

Viktig med barneklær

– Det vi får fra Norge, har aller best kvalitet, mye bedre enn noe vi tidligere har fått fra Finland og Sverige. Skoene vi får er svært bra, det samme gjelder klær og ulike kjøkkenting. Han understreker at det er svært viktig for dem å få barneklær siden så mange enslige mødre sliter, og det er så mange fattige familier.

– Deler dere ut alt, eller selger dere noe?

– Vi deler ut det meste, men vi tar en liten avgift på ca halvparten, hvis vi skjønner folk har mulighet til å gi noe tilbake. Folk har også en tendens til bokstavelig talt « å grave til seg» hvis det er gratis. Vi tar inn noe for å dekke kostnader, blant annet til distribusjon.

– En stor takk til hele deres organisasjon for det flotte arbeidet dere gjør, føyer han til.

Del innlegget med andre...

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Stiftelsen Ny Start i Øst, Roald Amundsens veg 1 B 2816 - Gjøvik Tlf: 6113 6200