Ukraina 3. mars. Vi er på banen

Gitt 250 000 kroner

Europa er snudd på hodet. Midt på vårt kontinent er det satt i verk en krig av en supermakt med en hensynsløs leder som skal tukte en mindre nabo. En invasjon av et såkalt broderfolk, presse dem til å gjøre som de sier. Klart brudd på all internasjonal lov som regulerer forholdene mellom suverene stater.

Tusenvis av sivile drept i dette infernoet der russerne etter alt å dømme også bruker ulovlige våpen, til og med rettet mot boligområder. Terror kaller vi dette. I denne situasjonen må vi hjelpe så godt vi kan, og det er godt at vi gjennom et kvart århundre har vært på banen i Ukraina. Gjennom våre samarbeidspartnere flere steder har vi i løpet av dette kvarte århundret sendt flere titalls hjelpesendinger og gitt flere millioner kroner i direkte prosjektstøtte. Vi kjenner dem, har besøkt dem mange ganger.

40 millioner mennesker tilbake

Vi har alle sett TV-bildene som viser hjerteskjærende scener. I denne situasjonen har vi – inntil videre – måttet innstille hjelpesendingene, men vi gir penger. Flere hjelpeorganisasjoner enn vår får høre at penger kan hjelpe mest. Vi i Ny Start i Øst/Ting og Tøy har så langt gitt bort 250 000 kr til våre partnere slik at de kan kjøpe inn mat og medisiner til fordeling blant folk. Dette er viktig siden svært mange i landet ikke er i stand til å flykte, det gjelder for eks, funksjonshemmede og gamle. Veldig ofte ved slike katastrofer blir internasjonal hjelp mediestyrt. Journalister står ved grensa og tar imot flyktninger. Mye hoper seg opp. Det er bra, men ofte er disse vi ser de som klarer seg best. Det betyr ikke at de ikke har behov for hjelp, men når FN regner med at 4 millioner vil flykte fra Ukraina, vil det fortsatt være 40 millioner inne i landet der svært mange trenger mye hjelp – i lang tid fremover, uansett når krigen måtte stanse.

Hjelp til funksjonshemmede gamle

Særlig en organisasjon som vi støtter jobber ut fra byen Bila Tserkva, 10 mil sør for Kiev, driver hjelp til funksjonshemmede og svake gamle mennesker. Dette er noe vi støtter med penger siden banksystemet så langt fungerer, og noe mat kan kjøpes selv om lagrene begynner å bli skummelt lave. Jeg har nesten daglig kontakt med våre partnere, og de må kjøre langt for å få tak i noe.

Bila Tserkva og område rundt har vært hardt rammet. Se bildene vi har fått tilsendt nå søndag 5. mars.

Vi vurderer nå hjelpetransport til et av landene som grenser til Ukraina. Organisasjonen i Bila Tserkva sier de har biler som kan kjøre til grensa med flyktninger og ta med mat og andre forsyninger tilbake. Kanskje kan vi sammen oppsøke butikker i våre byer og «tigge» om mat, vannflasker, tepper, kanskje vi kan ordne også noen medisiner/sanitærutstyr, for eks.- bleier. Mat må jo gjelde hermetikk, tørrvarer, suppeposer. Vi har midler til å sende, og nå er det også enklere å passere grenser med . Europa er knyttet sammen som aldri før og vil hjelpe. Det vil også vi, og vi gjør det, men det kan gjøres mer. Takk for engasjementet.

Håvald Slåtten

Del innlegget med andre...

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Stiftelsen Ny Start i Øst, Roald Amundsens veg 1 B 2816 - Gjøvik Tlf: 6113 6200