Ukraina 21. mars. Med nødhjelp til Ukraina

Ny Start i Øst/Ting og Tøy har nylig, i samarbeid med organisasjonen Ungdom i Oppdrag, Stange, fraktet sju tonn med varer, mat og andre nødvendige artikler inn i Ukraina. Transporten gikk med Ny Start i Øst sin bil via Sverige og Polen inn til byen Ternopil i Vest- Ukraina. En av de to sjåførene var vår faste sjåfør, Svein Vidar Østeng fra Jaren. Han er kommet tilbake med sterke inntrykk selv om området de kjørte til foreløpig bare i liten grad er rammet av krigshandlinger.

Ny Start i Øst har gjennom mer enn tjue år drevet med både hjelpetransporter og direkte pengestøtte til mennesker som trenger det, blant annet til funksjonshemmede og gamle, men også til andre grupper. I løpet av de snart 25 årene vi har drevet hjelpearbeid i Ukraina, har vi gitt bort flere millioner kroner. Vanligvis bruker vi østeuropeiske transportfirmaer, men på grunn av krigen vil ingen av disse kjøre inn nå, og en sending til Kyiv, planlagt for en måned siden måtte innstilles. Men nå ble det vurdert som nokså trygt å kjøre inn til Ternopil som ligger noen mil øst for byen Lviv. Sjåførene, Svein Vidar Østeng, Jaren, og Tom Midtlund, Stange, ikke vonde å be, kjørte gjennom Sverige, med båt fra Karlskrona til Gdansk i Polen. Derfra til grensa mot Ukraina og inn i landet. Det meste av varene var samlet inn i Stange av misjonsorganisasjonen Ungdom i Oppdrag, (UIO) men vi i Ny Start i Øst/Ting og Tøy fikk også mye matvarer fra Rema i Hunndalen, i tillegg til innkjøpte varer som vi fikk sendt av gårde samtidig – til sammen ca 6 tonn i det fullstappede 40 kubikk store lasterommet.

De kom seg trygt frem til Ternopil, der et senter driver et samarbeidsprosjekt mellom flere menigheter i byen, tar imot flyktninger fra flere kanter av landet og kjøres videre derfra mot grenselandene. På vei tilbake tar de samme sjåførene med seg varer som kan fordeles videre dit de kommer fra. Blant annet ble en hel pall med matvarer fra oss hentet i Ternopil og kjørt til byen Bila Tserkva der vi samarbeider med et senter som spesielt hjelper funksjonshemmede og eldre i området. Hit sender vi regelmessig både hjelpesendinger og pengestøtte. Lederen her forteller i en epost at varene nå er hentet og blir fordelt i et område som er hardt rammet av krigen, ca 10 mil rett sør for Kyiv. Her har det vært hard bombing, noe som også har rammet sivile mål, og varene både dit og til andre steder har vært svært viktige.

Gitt bort over 300 000 kroner

Som vi ser av TV-bildene har situasjonen for sivilbefolkningen i Ukraina blitt stadig verre. Dødstallene stiger, flyktningestrømmen øker, og omfanget av de enorme lidelsene klarer vi ikke å fatte. Det begynner å bli smått med forsyninger, men inntil nå har våre samarbeidspartnere noen steder i landet kunnet kjøpe inn matvarer til fordeling. Fordi banksystemet fungerer, har vi i Ny Start i Øst/Ting og Tøy, så langt siden krigen startet også overført over 300 000 kroner til innkjøp av mat, medisiner og andre nødvendige varer. Spørsmålet er likevel hvor lenge dette vil vare. Det kan bli stadig vanskeligere å få inn både nødhjelp – penger eller varer.

Sjåførene våre, Svein Vidar Østeng og Tom Midtlund
Trygt framme i Termopil

Del innlegget med andre...

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Stiftelsen Ny Start i Øst, Roald Amundsens veg 1 B 2816 - Gjøvik Tlf: 6113 6200