Ukraina 15 mars 23. Mat og klær til krigssone

Sendingen fra oss som ble lastet opp og fraktet i begynnelsen av mars er kommet vel frem til området rundt byen Bila Tserkva, ca 10 mil sør for Kyiv.

Sendingen omfatter ti tonn med ulike typer varer, blant disse ni generatorer og fire vannpumper, klær og sko samt hygieneartikler som inneholder nærmere hundre kartonger med bleier, såpe, sjampo, vitaminer. Alt dette er distribuert av vår partner i dette området, «Gods Hidden Treasures» (Guds skjulte skatter) som særlig hjelper fattige gamle og funksjonshemmede.

Sendingene fra oss fraktes til ulike steder, også østover til områdene nær frontlinjen der situasjonen for svært mange er uhyre krevende med sterkt traumatiserte mennesker, sult, kulde, sykdom og selvsagt død.

Dette er video fra en skole som har fått ulike typer varer.

Penger til mat

I tillegg til våre transporter overfører vi regelmessig penger som våre samarbeidspartnere bruker til å kjøpe inn mat.

Bildetekst: Våre hjelpesendinger blir lagret før varene distribueres videre

Vi kjøpte inn og sendte mat og hygieneartikler med flere transporter i fjor, men det er lite lønnsomt siden ukrainerne kan kjøpe mat for under halvparten av norske priser. Våre partnere i Bila Tserkva fikk nylig 5000 Euro, ca femti tusen kroner, til innkjøp. Valentina som er en av lederne i stiftelsen Gods Hidden Treasures» og som vi jobber og kommuniserer med, skriver at de fordeler alt i store enheter, denne gangen 350 store pakker til flyktninger i distriktet Rakitnyanski.

Vi har gjennom de siste årene overført betydelige pengesummer til matinnkjøp og andre nødvendige varer. Noen steder i Ukraina er det store problemer med å få tak i mat, mens det andre steder er enklere – vel å merke hvis de har kontakter.

Hensynsløst

-Vi delte ikke bare ut mat og annet, vi snakket også med folket som lider forferdelig.

Alle har stort behov for å fortelle om marerittet de har opplevd. For eksempel møtte vi et ektepar fra Donetsk på rundt 60 år som måtte flykte, to kilometer fra den russiske grensa. Nå på flukt fordi hjemmet er ødelagt, stedet en ren krigssone – det meste jevnet med jorda. Russiske soldater stjal alt de eide, også en bil. 

Mange av de vi møter, er alene, mange gamle, har ingenting, kvinner og barn flyktet, sønnene i krigen, noen såret eller døde – en uendelighet av sorg og lidelse, skapt av en aggressiv og hensynsløs krigsmakt som knapt skiller militære og sivile mål.

Det vi gjør i vår stiftelse er selvsagt en dråpe i havet, men det hjelper noen. Valentina forteller at mottakerne er alle så takknemlige for hjelpen, og hun sender denne takken videre til oss.

  – Mange tusen takk for alt dere gjør.

Håvald Slåtten

 

Del innlegget med andre...

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Stiftelsen Ny Start i Øst, Roald Amundsens veg 1 B 2816 - Gjøvik Tlf: 6113 6200