Armenia 

Folkemord og etnisk rensing 

Overskriften henviser til et folk utsatt for århundrers forfølgelse. Vi hører disse begrepene ofte, og armenerne vet smertelig hva dette er. De har en lidelseshistorie som kan sammenlignes jødenes. I dette kristne landet, klemt inne mellom muslimske Tyrkia og Aserbajdsjan har vi i Ny Start i Øst vært på banen med hjelpearbeid i mange år 

Folket har vært fordrevet, spredt utover jorda, men med en identitet og et hjemland som aldri blir helt borte. Under første verdenskrig ble de utsatt for et folkemord i sitt kjerneland i det østlige Tyrkia, halvannen million drepte, resten fordrevet. Hvem snakker om det? Tyrkia har aldri innrømmet sine forbrytelser. 

Det kan skrives bøker om lidelsene til dette folket. Armenia var jo sovjetisk republikk med Stalins beinharde regime, mange armenere sendt til Gulag. Nasjonen overlevde tross alt og beholdt språk og kristen kultur. Vår innsats har særlig vært rettet mot den lille enklaven som Stalin valgte å legge inne i Aserbajdsjan, Nagorno Karabakh, der de i mange år holdt stand mot aserbajdsjanerne som vil drive dem vekk. 

I september i fjor ble de etter ni måneders blokade stormet og bombardert og måtte kapitulere etter en kamp som kostet hundrevis av liv og lemlestede. Befolkningen på 120 000 måtte gi opp sitt historiske fedreland gjennom flere tusen år med noen av verdens eldste kirker og klostre. Heller det enn risikoen med å leve ubeskyttet som annenrangs borgere i skyggen av et fiendtlig, muslimsk autoritært styre. Men hva kan et fattig land som Armenia gjøre for 120 000 flyktninger? Svært lite. Vi i Ny Start i Øst gjør noe:

Rehabilitering funksjonshemmede i Armenia 

Her et bilde av klinikken ved styreleder Ola Østtveit i fjor og direktøren Vardan Tadevosyan. Etter krigen er anlegget forlatt og landet folketomt. Vi har støttet mye av oppbyggingen av anlegget, men nå kan det være tapt, pasienter og stab er spredt over Armenia, der det er mengder av udekkede behov. Arbeidet må reetableres og kompetansen tas vare på. 

Vi har også vært med på å introdusere og støtte et program for funksjonshemmede kalt «Challenge Camp,» et konsept fra Latvia. Opplegget er tilpasset armenske forhold i samarbeid med den nasjonale kirken 

Vår partner Guzal har selv søkt tilflukt i Armenia fra islamsk forfølgelse i hjemlandet Uzbekistan. Hun gjør en stor innsats med å hjelpe fordrevne ved å legge til rette for mottak i byen Spitak. Her sammen med noen av de ulykkelige som får møte varme og omsorg. Robert i rullestolen var dagpasient ved klinikken i Karabakh. Det er de krigsinvalide som utgjorde den største pasientgruppen.

Vi hjelper også på andre måter. for eks mangeårig matutdeling til fattige i samarbeid med den ortodokse kirken i byen Gyumri. 

Del innlegget med andre...

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Stiftelsen Ny Start i Øst, Roald Amundsens veg 1 B 2816 - Gjøvik Tlf: 6113 6200