Bistandsministeren Dag Inge Ulstein til våre gjenbruks-frivillige: "Dere fortjener en stor takk!"

"Bli ikke trett av å gjøre det gode".

Disse bibelske ordene passer godt for vår partner og venn, fader Georgi Edelstein fra Kostroma i Russland. Han er blitt 87 år og praktiserer fortsatt som landsbyprest og ildsjel for ulike sosiale prosjekter. Hans sønn Yuli ble også en profilert opposisjonell som ung student på 80-tallet, og satt 4 år i fangeleir i Sibir uten utsikter til å overleve.

Armenia, eller Hayastan som de selv sier, knytter sin historie helt tilbake til Noas ark og fjellet den strandet på - Ararat. Unikt språk og beviselig hjemmehørende i området over 3000 år er uansett spesielt. Apostelen Bartolomeus forkynte evangeliet i Armenia og led martyrdøden der.

Hjelp til rehabilitering kvinnelige rusmisbrukere i Estland, realiseres. Et stort hus er snart fullført, alt med støtte fra Ny Start i Øst/Ting og Tøy.

Tannlege Anne Synnøve Sørum, hol i Hallingdal, gav bort hele utstyret, stol, røntgenapparater og alt annet som hører med, til oss i Ny Start i Øst/Ting og Tøy, som igjen har gitt det til videre til vår samarbeidspartner, Asociata Maini Dechise, i byen Calarasi, Romania.

“Det var en velsignet tid ved Svartehavskysten, flere av barna frisknet til og ble kvitt hoste. Mødre fikk tid til fordypning og komme nærmere Gud. Vi vasket føttene deres som Jesus gjorde for disiplene, -

Angrepet på kristne verre enn noensinne.
300 millioner forfølges og diskrimineres. Verst er det i Nord-Korea, deretter følger en rekke muslimske land i Midtøsten og Afrika – og Kina.
Dokumentert: Årlig drepes nærmere fem tusen kristne kun for sin tros skyld. Tallet er trolig langt høyere, men lar seg vanskelig dokumentere.

Tannlege Anne Synnøve Sørum i Hallingdal pensjonerer seg og gir bort tannlegeutstyr til vår stiftelse, Ny Start i Øst, som igjen sender det til en av våre samarbeidspartnere i Romania. Der skal det opprettes en klinikk for å gi gratis tannbehandling til befolkning i et svært fattig område.

“Den som hjelper en stakkar, låner til Herren, og Herren gir ham igjen for hans velgjerning.” Ordspråkene 19,17.

Jeg lar disse ordene fra Bibelen, stå som en slags oppsummering når vi neste år kan markere 30 års misjons- og hjelpeinnsats i øst.

Vi – stiftelsen Ny Start i Øst - har lagt bak oss et merkelig år, et år preget av mye usikkerhet, isolasjon, en god del frykt, noe som også har preget hele vårt hjelpearbeid, en tid også nedstengning av hele vår virksomhet, et vanskelig år på mange måter. Vi har likevel stort sett kunnet opprettholde vårt hjelpearbeid, både i form av transporter og summen av direkte pengestøtte til ulike prosjekter, til ulike formerformer for hjelp.

På syttitallet fikk Vesten seg en durabelig trøkk, fra en åndsgigant i det daværende Sovjetunionen.

Gjennom sitt storverk, ”Gulag­arkipelet”, som handlet om Stalin­tidens fryktelige fangeleirer, undertrykkelse og også drap på 30 millioner mennesker, hadde nobelprisvinneren i litteratur, Alexander Solsjenitsyn, blitt kjent i Vesten.

Daniela Drabo

Albania var i mer enn 50 år isolert fra omverdenen på grunn av et brutalt stalinistisk diktatur, som falt i 1991. Men også her har de opplevd noe til felles med de fleste land i Øst- og Sentral-Europa. Friheten kan være vanskelig.

Challenge Camp

Den tidligere Sovjetrepublikken, og eldgamle kristne kulturnasjonen Armenia, har vært gjennom en fredelig revolusjon i løpet av året som har gått. Det lutfattige og herjede fjellandet som teknisk sett er i krig med Aserbajdsjan i øst og med en stengt grense mot et fiendtlig Tyrkia i vest, fanger sjelden vestlige mediers oppmerksomhet.